رنگ آمیزی نور

شاخص نمایش رنگ

شاخص نمایش یا CRI نوعی اندازه گیری چگونگی نمایش رنگ اجسام توسط منبع نور مورد نظر در مقایسه با منبع نور مرجع میباشد. CRI میتواند برای مقایسه ی نور افکن های مشابه مورد استفاده قرار گیرد.

یک پالت رنگ مشخص شده برای این کار وجود دارد و محاسبات CRI تفاوت هر رنگی را با نور افکن تست شده و نوع استاندارد مشخص میکند.این عدد بین ۰ تا ۱۰۰ مقایسه شده واین عدد حاکی از بالاترین انطباق با نور مرجع است.

CRI  بالاتر نشان دهنده ی نور بهتر و طبیعی  و رنگهای واقعی تر است.

 

تمایز رنگ

تمایز رنگ

در تصویر سمت راست رنگها واضحتر وی متمایزتر دیده می شوند.

انعکاس

در طراحی نورپردازی، انعکاس نور از سطوح مختلف در فضا باید در نظر گرفته شود. زمانی که سطوحی با ضریب انعکاس بالایی داریم میزان بیشتری از نور به فضا منعکس شده و سطح نوری بالاتری ساخته میشود. انعکاس نور مقیاسی از ۰ تا ۱۰۰ دارد که عدد ۰ نشان دهنده ی جذب تمام نور و عدد ۱۰۰ نشان دهنده ی انعکاس تمام نور از سطح میباشد و این موضوع باید در رنگ آمیزی اتاق در نظر گرفته شود.

سطوح منعکس کننده و پخش کننده ی نور مانند آلومینیوم براق شده نور را از ۵ تا ۱۰ درصد منعکس میکند. سطوح منعکس کننده ای مانند دیواری که به رنگ سفید رنگ آمیزی شده باشد انعکاس یک دست و خوبی برای محیط های کوچکتر دارد و این گونه سطوح باعث نورانی تر شدن فضا و کاهش مصرف انرژی میشود.

نسبت تمایز

نورپردازی فضای داخلی خانه باید به گونه ای باشد که افراد در آن علاوه بر داشتن احساس راحتی و نور لازم برای انجام فعالیت های خاص را در فضاهای مختلف داشته باشند. زیاد کردن بی دلیل روشنایی علاوه بر اتلاف انرژی تاثیر مناسبی نیز ندارد. نکته ی کلیدی لایه بندی کردن نور و داشتن تمایز خوب در فضاست.

چهار لایه ی پایه برای نور تعریف میشود

– روشنایی عمومی که نور محیطی نیز نامیده میشود (AMBIENT LIGHT)

– نور تاکیدی (ACCENT LIGHT)

– نور کاربردی (TASK LIGHT)

– نور تزئینی یا دکوراتیو (DECORATIVE LIGHT)

شدت نور با واحد کندل مشخص میشود که جدول آن برای کارهای مختلف و فضاهای مختلف در ادامه آورده شده

تمایز یا کنتراست با استفاده از بالا بردن شدت نور در یک نقطه بطور عمومی در محل کار یا نورهای تاکیدی، برای متمایز کردن برخی اجسام با بالا بردن شدت نور نسبت به نور عمومی انجام میشود. کنتراست میتواند برای ایجاد تمرکز بیشتر روی برخی اشیاء در فضا مورد استفاده قرارگیرد. برای مثال کنتراست ۲ به ۱ ، شدت روشنایی ۲ برابر نور محیطی را نشان میدهد اما با رساندن کنتراست به عدد ۳۰ به ۱ شدت تمرکز را بر موضوع مورد نظر بالاتر میبریم.

بازدهی نوری

نیازهای بازدهی نوری برای چراغ ها و نور افکن های یکپارچه

  • نمایش بصری نور روی سطح
  • بازدهی عددی، میزان نور، و راندمان
  • شدت خیرگی و کنترل روشنایی منبع نوری

 

لایه های نور Light layers

به طور کلی چهار لایه ی نور و یا چهار نوع نور در نورپردازی مسکونی مورد اسفاده قرار می گیرد: نور عمومی :  (AMBIENT LIGHT)  ، نور کاربردی (TASK LIGHT) ، نور تاکیدی(ACCENT LIGHT) و نور تزئینی(DECORATIVE LIGHT) . با ترکیب و تنظیم این گونه نورها میتوانیم به فضا جذابیت بیشتری داده و دعوت کنندگی در آن ایجاد کنیم.

نورپردازی داخلی دفتر

نورپردازی داخلی دفتر

روشنایی عمومی Ambient Light

روشنایی عمومی اصلی ترین منبع نور در فضاست. این منبع نور یکسان و پایه ای میتواند اصلی ترین هدف کاهش مصرف انرژی بوده و مانند سایر منابع نوری کنترل شود. میزان نور عمومی ۳۰ تا ۵۰ فوت کندل. این نوع روشنایی عمومی محیط را تامین کرده و در همه ی جهات پخش شده و برای کارهای عمومی مناسب است. نور محیطی باید روشنایی لازم را فراهم کرده و احساس آرامش و وسیع بودن ایجاد کند. شدت نور باید در تمام فضا یکسان، نامشهود و غیر جهت دار باشد. یک راه بدست آوردن چنین نوری استفاده از منابع مقعر با پوشش مات میباشد. نورپرداری اطراف یا روشن کردن دیوارها به تعریف فضا ها کمک کرده و نورپردازی عمودی باعث بزرگتر دیده شدن فضاها میشود که با استفاده از چراغ های دیواری یا وال واشر اجرا شده و به زیبایی فضا و تاثیر گزاری آن می افزاید.

نورپردازی کاربردی

نور کاربردی برای روشن کردن فضایی که محل  انجام کاری خاصی است، مورد نیاز میباشد.

 

 

0 تعداد نظرات

نظر بدهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *